Hoe werkt het LCE Veghel?

Hoe werkt het LCE Veghel?

Binnen het Lokaal Collectief Energiesysteem (LCE) Veghel staat het collectief managen van energie centraal. Dit gebeurt door centrale aansturing vanuit een energiebeheerplatform. Dit is noodzakelijke om onderlinge energiepieken uit te balanceren en restwarmte en de opwekking van 'overschot' op daken in te zetten bij nabijgelegen bedrijven.

Een energiebeheerplatform is een IT-oplossing die gegevens over energieprijzen, energieverbruik en netwerkcapaciteit integreert. Door deze gegevens te analyseren en te combineren, geeft het platform aanwijzingen of signalen aan gebruikers over gunstige voorwaarden voor energiegebruik.

Het platform kan ook de besturing van apparaten automatiseren op basis van deze signalen. Het doel is het optimaliseren van energieverbruik, duurzaamheid, het bevorderen van kostenbesparingen en een efficiënt gebruik van het energienet.

Om op het LCE te kunnen aansluiten, is er een technische standaard ontwikkeld. Deze standaard noemen wij Technical Design Principles (TDP) of ‘stekker’. Gebruik van deze standaard leidt ertoe dat maatregelen en assets schaalbaar en aanstuurbaar zijn, zodat onder meer batterijen, laadpalen, zonnepanelen en warmte/koude stromen later eenvoudig toegevoegd kunnen worden aan het totale energiesysteem. Door nu de juiste technische keuzes te maken, hoeven er later geen kostbare veranderingen doorgevoerd te worden om deel te nemen.

Lees verder: Wat zijn de voordelen van het LCE?

Meer informatie en meedoen:
Gebruik ons contactformulier

Partners